Why does every moment have to be so hard

aka Kenapa lelaki ramai yang bangang

Bapak aku ceraikan mak aku, kawin perempuan yang lagi tua, yang dah berapa kali kawin sebelum tu. Dah tu, beli keta guna nama adik dia tapi tak reti nak bayar. Pakcik aku ceraikan bini dia, kawin budak yang lagi muda dari aku. Sorang lagi pakcik aku tak bayar loan dia pegi belajar tinggi-tinggi sampai mak aku nak kena declare bankrupt sebab dia salah sorang guarantor untuk pakcik aku tu. Aku rasa kalau dia bayar RM30 je dari masa dia baru balik agaknya dah boleh habis bayar kot.

Kesian mak aku. Dia cakap semalam dia happy je. Kawan dia pun cakap, semalam diorang ada meeting pasal bisnes and ada peluang nak dapat clients baru. Sekali hari ni pegi bank dapat news yang macam stink bomb.

Lepas tu tadi aku dengar citer pasal ada sorang budak yang baru lepas SPM tapi dia pindah duduk dengan sedara kat bandar lain and tak pegi pun amik result dia. Bila orang selidik, rupanya dia kena rape, pakcik dia sendiri yang duduk serumah tapi family dia tak buat apa-apa. Trauma budak tu. Aku kalau dengar citer macam tu selalu rasa nak belasah je depa. Tak pun sula.

Aku selalu dengar citer-citer pasal hidup ibu tunggal yang keje keras nak besarkan anak and bekas laki tak kisah pun nak bagi duit buat sekolah anak atau makan minum diorang. Ada sorang aku kenal kawin dah lebih 30 tahun and awal tahun ni laki dia keluar dari rumah and cakap nak kawin lain.

Bangang betul. Apasal, ek.

Tapi aku tau. Perempuan pun ada yang bangang jugak. Yang hobi kacau laki orang, yang amik anak angkat tapi buat macam orang suruhan, yang tak kisah buat apa saja janji dia boleh naik pangkat.

Aku sedih. Bengang. Marah. Sebab family aku sendiri pun ada lelaki bangang. Yang elok perangai ada jugak la. Lagi ramai sebenarnya.

Kenapa lelaki ramai yang bangang? Ada tu, otak pandai sangat tapi tak pakai.

Apasal, ek.

update
Dina got the memo it seems. Read here

Advertisements
Tagged

10 thoughts on “Why does every moment have to be so hard

  1. coy says:

    oh man, mak kita senasib, sebab mak aku pun nak kena declare bankrupt sebab laki2 bangang. dalam family aku pun semua laki2 bangang, but tolak laki aku lah and kak julie’s. but tu dua dah keturunan lain. apasal, ek.

  2. binx says:

    pembetulan.. bukan nak kena declare bankrupt… DAH kena declare bankrupt..
    mmg lelaki-lelaki described dalam para 1 tuh sungguh KEJI!

  3. eddycute says:

    well if i nak put my 2 cents here kang tak cukup space lak. hugs…

  4. norasakura says:

    stay loose dear…
    ( daisangsei yo..ima memang banyak saitei na otoko di dunia ini)..

  5. hazyr says:

    tu la kan… lelaki tak bangang mungkin dah pupus sekarang ni. The question now is whether we should lower our expectations and accept the least bangang among all or none at all… how? 😉

    p/s if you’ve read my post on the horrendous orphanage in Machang, the centre is actually run by a man with 2 wives and 8 kids…dah banyak tanggungan lagi nak run orphanage. Pastu biarkan budak2 tu living in kandang lembu! isk isk…angin betul…

  6. norzu says:

    ryzah: i read the entry, giler kesian budak2 tu. but maybe that place is a much better alternative dari diorang duduk dgn family? tak tau la kan

    nora: mana nak carik otoko yang tak saitei? macam tak nampak, kan

    eddy: you mana cukup two cents :p

    binx: KEJI indeed

    coy: kalau imran ada adik lelaki kan best. hee hee

  7. jazzmatazzed says:

    Babe, in general, lelaki memang bangang.

    I was living with the bangagest lelaki in the world for 7 years. Thank god I’m out! And thank god I found someone so un- bangang now…

    BTW, this entry is so not you.. heheheh

  8. Acat says:

    i guess the issue here is more on trust. how come the one’s we trust the most yang selalu menfakapkan our lives. we think that since its family, so we can trust la but how many times have u heard broken trust and the likes.

    so fakap.

  9. Davie says:

    lelaki memang bangang.. when they screwed up… if not physical torture, they’ll be torturing us mentally.. went through that phase..
    I met that saitei ningen.. alhamdulillah , so far..managed to be out from it… although being stalked & threatened … apa pekdah depa buat camtu..wallahualam..

  10. don says:

    memang kebanyakkannya banganng, dan selalu menyakitkan hati perempuan, termasuklah laki aku. babi setan!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: